Central European Deep Sky Imaging Conference 2017

 

 

Του Μάνου Μαλακόπουλου.

Το Central European Deep Sky Imaging Conference (C.E.D.I.C) είναι το μεγαλύτερο συνέδριο αστροφωτογραφίας που διαξάγεται στην Ευρώπη. φιλοξενείται στο Lintz της Αυστρίας από το 2009 και επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια. Το τελευταίο συνέδριο έλαβε χώρα από της 10/03 εώς τις 12/03 με περισσότερους απο 400 συμμετέχοντες από τουλάχιστο 20 χώρες.Αξιοσημείωτη και η παρουσία από ευρωπαικές εταιρίες που ασχολούνται με αστροφωτογραφικό εξοπλισμό.

 

Το Electronica Ars Center φωτιζόμενο διπλα ακριβώς στον Δούναβη ποταμό.

 

Μέλη των διοργανωτών πάντα με χαμόγελο μας προσέφεραν ροφήματα.

 

Το συνέδριο φιλοξενείται στο μουσείο σύγχρονης τέχνης ‘’Αrs Electronica Center’’ όπου είναι ευρέως γνωστό για τα πρωτοποριακά έργα τέχνης με βάση την τεχνολογία και την τεράστια αίθουσα προβολών ‘’Space’’ 16×18 μέτρα που εκτείνεται απο τον τοίχο προβολής ως το έδαφος, οι επισκεπτες μπορούν κυριολεκτικά να περπατήσουν πάνω στo έναστρο σύμπαν ή να απολάυσουν κρυστάλινα 3D σόου των 8K.

 

Διαδραστικά έργα τεχνής χρησιμοποιώντας την φαντασία του θεατή.

 

Μια απο τις αίθουσες εκθεμάτων.

Αυτή η μοναδική αίθουσα χρησιμοποιήθηκε για την έναρξη του συνεδρίου προβάλοντας μια συλλογή από εκπληκτικές φωτογραφίες βαθέως ουρανού που ελήφθησαν από τους συμμετέχοντες.

 

Η αίθουσα προβολών Space. (πηγη http://export.aec.at/)

 

Το συνέδριο διεξάγονταν σε 2 αίθουσες, μία των τριαντάλεπτων σύντομων παρουσιάσεων με πληθώρα ομιλητών όπως ο κορυφαίος αστροφωτογράφος Adam Βlock έχοντας την δυνατότητα κατα την διάρκεια της παρουσίας μας στο συνέδριο να συνομιλήσουμε μαζί του, Christoph Kaltseis, Miguel Ciaro, Stefan Heutz, David Martinez Delgado, Sara Wager και άλλοι πολλοί αξιόλογοι αστροφωτογράφοι, επιστήμονες κάθως και εκπρόσωποι αστρονομικών και φωτογραφικών προιόντων.Εδώ να αναφέρουμε οτι εντυπωσιακή ήτανε η παρουσίαση του Έλληνα αστροφωτογράφου Ευάγγελου Σουγλάκου όπου μας μίλησε για τις τεχνικές διαδιακασίες μείωσης θορύβου δίνοντας έτσι μία εικόνα ότι οί Έλληνες ερασιτέχνες αστροφωτογράφοι βρίσκονται σε κορυφαίο επίπεδο όσον αφορά την ποιότητα και τις τεχνικές επεξεργασίας που χρησιμοποιούν.

Αριστερά ο Μάνος Μαλακόπουλος και δεξιά ο κορυφαίος αστροφωτογράφος Adam Βlock έχοντας την δυνατότητα κατα την διάρκεια της παρουσίας μας στο συνέδριο να συνομιλήσουμε μαζί του.

 

Στη δέυτερη αίθουσα διεξάγονταν εργαστήρια επεξεργασίας αστροφωτογραφίας. Ο David Lindemman μας παρουσίασε τεχνικές μοσαϊκών καθώς και σύνθεση φωτογραφιών narrowband με αναλυτικές επεξηγήσεις.

Ο διάσημος Αυστριακός αστροφωτογράφος Wolfgang Promper μας έδειξε μία πλήρη διαδικασία επεξεργασίας αστροφωτογραφίας από την αρχή ως το τέλος με εκπληκτικό αποτέλεσμα.

Ο Vicent Paris ένας απο τους ιδρυτές τού λογισμικού επεξεργασίας Pixinisight εκανε μια σε βαθος ανάλυση του εργάλείου Dynamic Bαckground Extraction (DBE) δείχνοντας πως μπορούμε να έχουμε τα βέλτιστα αποτελεσματα σε συνάρτηση του τύπου υποβάθρου της φωτογραφίας.

Την παράσταση έκλεψε ο Adam Block με κορυφαία tips και προχωρημένες τεχνικές δίνοντας απαντήσεις σε πολλά προβλήματα που αντιμετοπίζει κατά την διάρκεια της γραμικής και μη επεξεργασίας ο σύγχρονος αστροφωτογράφος.

 

Baader Planetarium

 

Officina Stellare

 

 

This entry was posted in Uncategorized.